Завршен трећи циклус бесплатног курса српског језика за дијаспору преко Скајпа – Да те цео свет разуме 03

У четвртак 23.06.2016. године у Градској кући, одржана је презентација резултата пројекта „Да те цео свет разуме 03“ – трећи циклус бесплатног курса српског језика за дијаспору преко Скајпа. Пројекат су реализовали ОЦД Проактив, Филозофски факултет у Нишу и Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша, уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

1

 

Oвом приликом студентима Филозофског факултета који су држали часове српског језика деци и омладини из дијаспоре, обратили су се испред Града Ниша Стеван Живковић, затим представник Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Вукман Кривокућа, испред ОЦД ПРОАКТИВ Иван Топаловић, као и представници Филозофског факултета у Нишу: декан проф. др Горан Максимовић, доц. др Ирена Теофиловић Цветковић и проф. др Марина Јањић.

Презентовани су резултати пројекта, евалуација учесника у пројекту која показује да су сви ученици из дијаспоре и њихови родитељи (у случајевима где се настава држала малолетној деци) задовољни оваквим видом наставе. Сви су дали највише оцене пројекту и то 14.30% је оценило пројекат оценом 4, а 85,70% оценом 5. Готово 90% ученика из дијаспоре је највишу оцену (5) дало својим предавачима.

У пројекту је учествовало 26 студента са Департмана за српски језик Филозофксог факултета у Нишу, који су под менторством професорки др. Марине Јанњић и др. Ирене Цветковић Теофиловић, држали наставу деци и младима из дијаспоре. Настава се одвијала два пута недељно у трајању од 45 минута, у току 3 месеца. Ове године је одабрано 28 ученика из дијаспоре, просечне старости 16 година, и то из 9 различитих земаља: Грчка, Аустралија, Велика Британија, Француска, Немачка, Пољска, Норвешка, Италија и Канада.

3

Сви ученици сматрају да је њихово знање српског језика (или њихове деце) унапређено након завршетка курса (40% је дало оцену 5, а 60% је побољшање знања оценило оценом 4). Уз то, сви полазници курса су изјавили да би наставили да уче српски језик на овај начин, а чак 90% њих би препоручили учествовање у оваквој настави својим познаницима и пројатељима. Такође, 85% ученика из дијаспоре је одговорило да би волело да путем интернета учи и о српској историји.

Најчешћи мотиви за пријављивање ученика из дијаспоре су: боље знање и разумевање српског језика, усавршавање и превилна употреба српског језика нарочито граматике и правописа, очување и неговање српског језика, писање ћирилице, комуникација са породицом и пријатељима из Србије, упознавање, модеран вид учења језика као што је овај преко скајпа и студирање у Србији.

Студентима су свечано уручени сертификати Филозофског факултета у Нишу о одслушаној едукацији о предавању српског језика као завичајног и препоруке Града Ниша за значајан допринос успешној реализацији пројекта „Да те цео свет разуме 03“.

 

loading
giuseppe zanotti scarpe giuseppe zanotti outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti scarpe italia outlet giuseppe zanotti scarpe italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti Pandora Australia Pandora Sale Pandora Charms Pandora Jewelry Pandora Charms Australia Pandora Ireland Pandora Ireland Pandora Charms Ireland Pandora Bracelets Ireland Pandora Ireland cheap ralph lauren ralph lauren cheap ralph lauren outlet ralph lauren australia ralph lauren outlet australia cheap ralph lauren polo Tiffany Sale Tiffany UK Cheap Tiffany Michael Kors UK Michael Kors Outlet Michael Kors Bags Michael Kors Outlet UK thomas sabo onlineshop thomas sabo online shop thomas sabo sale thomas sabo outlet http://www.kwindy.com/ Thomas Sabo Charms