Верујете ли у живот после краја смене?

Пише: Дарко Јањевић

Западњаци у Србију углавном долазе из задовољства, да би се добро провели. Имамо оно што њима недостаје: бурне изласке и бучне журке. На другој страни, ми у иностранство најчешће идемо због пара. Моја генерација напушта своју земљу из невоље, због посла или дипломе, па им је када стигну у Немачку ноћни живот последња брига. Срећом, нико од нас није Екрем Јеврић, ма колико да сте вредни и концентрисани на свој посао и ма колико да сте уморни када стигнете кући, пре или касније ћете изаћи у град. Како то изгледа?

Најпре, тачно је да у Немачкој људи током радне недеље мање излазе, односно ти изласци су другачији него у Србији. Ако имате посао, а већина младих га има, не иде вам се у банчење сваки дан. Немци то углавном остављају за викенд. Једно пиво или кафа – то већ може, под условом да вас не мрзи да изађете из куће.

Када је лепо време, ту је и још опуштенија варијанта – после посла можете да одете на сладолед или прошетате поред реке. То је у Немачкој потпуно уобичајена алтернатива ноћним изласцима. Током лета, клинци купују пиво у самопослузи, паркирају се поред Рајне или на једном од травњака у центру града. Тамо слушају музику, играју карте или роштиљају, и одлазе тек кад падне мрак. Заправо, та места су одлична за састанак са девојком. Треба вам само ћебе, пар сендвича и залазак сунца над Рајном, и већ сте непоправљиво романтични. Наравно, треба бити пристојан – и озбиљни људи и пензионери воле да измиле када је леп дан, пошто је у Бону малтене увек облачно и кишовито.

Што се правих излазака тиче, ту смо већ на познатијем терену. Исто као у Србији, и у сваком већем немачком граду има кафића и дискотека (клубова), и оних скупљих, где се не улази у патикама, и оних помало распалих за контраше и сиротињу. Мада, и људи који одлазе у та места најчешће имају довољно новца – не ради се о оној правој, природно узгајаној немаштини каква влада код нас. Дакле, бирате клуб на основу тога како сте расположени и која вам се музика слуша.

Додуше, и клуб бира вас. Обезбеђење на улазу ће вас добро одмерити и проценити шта сте обукли, којим језиком говорите и са ким сте у друштву. Још важнија је боја ваше коже – већина избацивача једноставно одбија да у клуб пусти црнце и људе тамнијег лица. То је наравно чист расизам, али, пошто се ради о „приватним угоститељским објектима“, Влада не може да учини много. Ипак, и белци могу да извисе пред улазом, ако им заличимо на мафијаше са Истока или немачке неонацисте. Најчудније је то што је већина избацивача црне пути – Турци или баш источни Европљани (посебно Албанци).

Ја обично немам проблема да уђем било где, јер, доста светле пути, понашам се учтиво и већ прилично добро говорим немачки, али једне вечери тројица избацивача на три различита места су ми без речи показала да се склоним из реда. Није помагало ни то што сам био у друштву Немице. Шта им је засметало? Па, било је хладно вече, носио сам капу са нитнама и кожну јакну, и, пошто сам прилично крупан и док чекам у реду онако балкански намрштен, претпоставили су да сам скинхед или табаџија. Пред следећим клубом сам сакрио капу у ташну дотичне Немице, насмешио се и ушли смо без икаквих проблема.

Дискотеке су током викенда пуне, јер Немци воле да се напију и издивљају исто као и сви други народи. Људи у Србији углавном не знају да се овде организују и разни вашари, сајмови и фестивали, где одлази гомила људи и теку потоци пива. У Бону и Келну се слави и претодневни карневал, што значи да се је сваки могући кафић буквално препун. Столови и столице се избацују, а гомила људи у костимима плеше и унутра и на улици, пије и укруг пева пет истих карневалских песама. Додуше, има и занимљивијих обичаја: ако током карневала носите кравату, непознате девојке могу да вас повуку за њу, пољубе и одсеку је маказама. Шта се после деси, зависи од вас. Домишљатији момци због тога крену у град са неколико кравата.

У земљи која је позната по стези и дисцилини, и таква разудност служи сврси. Она је само вентил за стрес. После дискотека, после вашара и карневала, ти исти људи ће се културни и насмејани вратити на посао, и мирне душе вам пожелети Guten Morgen. Као да се ништа није догодило…

 

Претходни пост истог аутора:
Балканска браћа

loading
giuseppe zanotti scarpe giuseppe zanotti outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti scarpe italia outlet giuseppe zanotti scarpe italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti Pandora Australia Pandora Sale Pandora Charms Pandora Jewelry Pandora Charms Australia Pandora Ireland Pandora Ireland Pandora Charms Ireland Pandora Bracelets Ireland Pandora Ireland cheap ralph lauren ralph lauren cheap ralph lauren outlet ralph lauren australia ralph lauren outlet australia cheap ralph lauren polo Tiffany Sale Tiffany UK Cheap Tiffany Michael Kors UK Michael Kors Outlet Michael Kors Bags Michael Kors Outlet UK thomas sabo onlineshop thomas sabo online shop thomas sabo sale thomas sabo outlet http://www.kwindy.com/ Thomas Sabo Charms