У Србију дупло више улагала дијаспора него странци

У Нишу послује више од 200 компанија које се баве високим технологијама и имају шта да понуде иностранству, речено је на презентацији пројекта “Промоција привредних и инвестиционих потенцијала Града Ниша дијаспори у Аустрији” у Нишу.

dijasporanis.com - dijaspora NiCat projekat kraj

,,Пројекат је имао за циљ да представи Ниш као центар развоја ИКТ-а и напредних технологија. Овим пројектом је започета активност унапређења економске сарадње Републике Србије и српске дијаспоре, а основана је и мрежа пословних контаката у дијаспори. У Бечу је представљено 170 високотехнолошких компанија, а део тих компанија, њих тридесет, је удружено у Нишки кластер напредних технологија’’, рекао је менаџер Ницат лчастера Горан Младеновић.

Пројекат “Промоција привредних и инвестиционих потенцијала Града Ниша дијаспори у Аустрији” спроводио је Нишки кластер напредних технологија, заједно са партнерима Канцеларијом за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Регионалном развојном агенцијом Југ, уз финансијску подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.
,,Уверен сам да ће из овог пројекта изаћи конкретни резултати. У нашој дијаспори лежи огроман економски потенцијал. Истраживања су показала да преко 90% наших људи из дијаспоре жели да улаже у место из ког потиче. Тек 10% би улагало новац у било који део земље, из чисто економских разлога’’, истакао је Вукман Кривокућа из Управе за сарадњу с дијаспором Министарства иностраних послова.

Кривокућа је додао да се од дијаспоре у Србију слило скоро дупло више новца него од свих земаља које су улагале у нашу државу. У Бечу су, у оквиру пројекта, презентовани не само потенцијали у високим технологијама већ и потенцијали нишког региона, као и каталог за потенцијалне инвеститоре и потенцијали Електронског факултета, Универзитета у Нишу.

,,Србија је све привлачнија и повољнија за инвеститоре. За ИТ сектор нису потребна велика улагања, већ памет. Ми паметне стручњаке имамо на Електронском факултетуу Нишу’’, рекао је директор Регионалне развојне агенције Југ Бојан Аврамовић.

Пројекат “Промоција привредних и инвестиционих потенцијала Града Ниша дијаспори у Аустрији” започет је у јануару.

Марија Маринковић

Извор: http://dijasporanavezi.rs/2016/06/27/u-srbiju-duplo-vise-ulagala-dijaspora-nego-stranci/

 

loading
giuseppe zanotti scarpe giuseppe zanotti outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti scarpe italia outlet giuseppe zanotti scarpe italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti Pandora Australia Pandora Sale Pandora Charms Pandora Jewelry Pandora Charms Australia Pandora Ireland Pandora Ireland Pandora Charms Ireland Pandora Bracelets Ireland Pandora Ireland cheap ralph lauren ralph lauren cheap ralph lauren outlet ralph lauren australia ralph lauren outlet australia cheap ralph lauren polo Tiffany Sale Tiffany UK Cheap Tiffany Michael Kors UK Michael Kors Outlet Michael Kors Bags Michael Kors Outlet UK thomas sabo onlineshop thomas sabo online shop thomas sabo sale thomas sabo outlet http://www.kwindy.com/ Thomas Sabo Charms