Радивоје Петрикић – привредни потенцијали Србије

dijasporanis.com Radivoje Petrikic

Како изгледа студентски живот у Аустрији? Шта је све потребно да би се завршио факултет у Бечу? Које вештине и особине треба да поседује успешан адвокат? О томе смо из прве руке могли да чујемо од правника Радивоја Петрикића, који је завршио докторске студије у Београду и докторске студије у Бечу, а данас је председник Аустријско-српског привредног форума, које окупља преко 35 реномираних предузећа из Аустрије и Србије.

„Месец успешних Срба у Аустрији“ завршен је конференцијом одржаној у среду, 27. априла, у Купина биоскопу. Предавач Радивоје Петрикић поделио је своју причу о одласку у Беч на студије права, потешкоћама на које је наилазио и о својој досадашњој каријери. Школовање је започео у Неготину, основне и мастер студје завршио је у Београду, док је докторске студије завршио у Бечу, а 2000. године и у Београду. Тренутно ради на заштити права Србије на арбитражи у Паризу и тврди да му је драго што на тај начин може да штити интерес српских компанија. Иако је данас веома успешан на пољу привредне сарадње Аустрије и Србије, његов почетак био је јако тежак и драматичан. Радивоје је био један од најбољих студената на Правном факултету у Београду, али није течно говорио немачки језик, већ је био упућен само у његове основе. То му је, како тврди, представљало највећи проблем, али је успео да га савлада посветивши доста времена учењу саме граматике и вокабулара немачког језика. „Уколико сте довољно упорни и радни, резултати не изостају!“ То је и сам доказао. Његов савет за све оне који желе да студирају у Аустрији јесте да на време уче немачки језик, тежак је, али може се савладати, а касније отвара врата ка многим аустријским фирмама. Данас Аустрија уз субвенције подстиче студенте и организује курсеве немачког језика, те је олакшано свим младим људима који имају јаку вољу да студирају у Бечу. Како студирање на немачком језику није једина могућност, Радивоје истиче да је енглески језик апсолутни предуслов за успех и зато саветује све младе људе да, пре свега, науче енглески језик довољно добро како би могли несметано да студирају. Према речима нашег предавача: „Сви директори се боре за вредне и одговорне људе. Довољно је да сте предани, вредни и професионално лојални, не морате бити бриљантни правници! Формула за успех састоји се у томе да уложите себе у то што радите, а добар рад се увек исплати!“ На питање из публике шта недостаје Србији да би напредовала у привредном смислу, Радивоје је као главни адут навео инвестиције и коришћење потенцијала дијаспоре и издвојио правну несигурност као главни проблем који Србију успорава у развоју. Такође, навео је још и нефлексибилно образовање, а самим тим и пад нивоа знања и несигурну будућност.

За пријатну атмосферу последње конференције са предавачем из Аустрије побринула се водитељка Христина Марковић, млади амбасадор културе. Следећег месеца, у понедељак, 9. маја почиње „Месец успешних Срба у Француској“ и са нестрпљењем очекујемо нове предаваче.

Захваљујемо се Министарству за спољне послове, Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Амбасади Аустрије у Београду, Амбасади Шведске у Београду и Француском институтуту у Нишу, који су пружили велику подршку и помогли да се конференције у оквиру пројекта „Култура за знање“ одрже.

Извор: http://www.dijaspora.gov.rs

loading
giuseppe zanotti scarpe giuseppe zanotti outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti scarpe italia outlet giuseppe zanotti scarpe italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti Pandora Australia Pandora Sale Pandora Charms Pandora Jewelry Pandora Charms Australia Pandora Ireland Pandora Ireland Pandora Charms Ireland Pandora Bracelets Ireland Pandora Ireland cheap ralph lauren ralph lauren cheap ralph lauren outlet ralph lauren australia ralph lauren outlet australia cheap ralph lauren polo Tiffany Sale Tiffany UK Cheap Tiffany Michael Kors UK Michael Kors Outlet Michael Kors Bags Michael Kors Outlet UK thomas sabo onlineshop thomas sabo online shop thomas sabo sale thomas sabo outlet http://www.kwindy.com/ Thomas Sabo Charms