Пројекти

 
Запослимо Србију

„Запослимо Србију“ је пројекат који спроводи Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Републике Србије. Овај пројекат има за циљ враћањe поверења дијаспори у матицу, унапређењe комуникације у складу са савременим токовима, као и стварањe доброг амбијента за привлачење инвеститора из расејања и запошљавањe у матици.

Канцеларија за сарадњу с дијаспором и Србима у региону је покренула посебан подсајт, са економским странама намењеним потенцијалним улагачима из дијаспоре, у којем кључну улогу имају локалне самоуправе. Овај портал треба да обједини сарадњу и ефикасност државних органа, који уз подршку припадника дијаспоре и Срба у региону могу допринети запошљавању у матици и унапређењу економске сарадње дијаспоре и Срба у региону са матицом, а нарочито са локалним самоуправама.

Више о пројекту на: ekonomija.dijaspora.gov.rs/zaposlimo-srbiju

Учешће Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша у пројекту „Запослимо Србију“

У оквиру пројекта „Запослимо Србију“ предвиђено је именовање контакт особа (официра за везу), у локалним самоуправама и градским општинама, за пружање информација о инвестиционим потенцијалима и (предлозима) пројеката.

Официр за везу би требало да има следеће дужности:

– да прибавља податке од надлежних локалних институција у циљу промовисања инвестиционих потенцијала и приоритетних предлога пројеката локалне самоуправе и градских општина;

– да ажурира податке на подсајту економског сектора Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Републике Србије, као и на сајту Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша;

–  да обавештава надлежне локалне институције о упитима потенцијалних инвеститора, партнера и сарадника из дијаспоре и Срба у региону и да учествује у пружању адекватне асистенције у оквиру својих надлежности;

– да припреми и ажурира базу података о успешним привредницима у дијаспори, као и о њиховим пројектима у сопственом граду / градској општини, али и изазовима са којима се сусрећу приликом улагања.

База података треба да садржи информације о предлозима пројеката и самим пројектима из следећих области: пољопривреда, рударство, производно занатство, индустрија, грађевинарство, заштита животне средине, саобраћај, извоз, туризам, образовање и др. Пројекти могу бити различитог карактера: инвестициони, пројекти јавно-приватног партнерства (ЈПП), пројекти пословне сарадње, пројекти у форми локалне иницијативе или пројекти који се (су)финансирају кроз неки од фондова.

(Предлози) пројеката дају увид посетиоцима сајта о томе шта се ради на локалу, који су то планови за будући развој града и пружају могућност за тражење и укључивање партнера, или суфинансијера, у пројекте кроз активну промоцију коју обавља Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша.

На овом линку се налази база (предлога) пројеката, а за све додатне информације можете контактирати Канцеларију за сарадњу са дијаспором Града Ниша.


Јачање капацитета и активности Канцеларије за дијаспору
са фокусом на економски развој Града Ниша

„Јачање капацитета и активности Канцеларије за дијаспору са фокусом на економски развој Града Ниша“ је пројекат који се имплементира у оквиру партнерства Друштва економиста Ниша и Града Ниша. Реализатор пројекта је нишка Канцеларија за сарадњу са дијаспором, уз финансијску подршку Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

Општи циљ пројекта: Систематизовано успостављање контаката и могуће сарадње са дијаспором, посебно на пољу економије.

Специфични циљ пројекта: Систематизовано грађење веза са дијаспором и пласирање информација ради повећања могућности улагања у Град Ниш и могућности за успостављање економске сарадње са дијаспором уопште, као и ради побољшања услова за интеграцију повратника, уз промоцију делатности Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша.

Предвиђене активности:

– јачање капацитета Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша;

– систематизaција податaкa о алумнистима студентских организација из Ниша који су у дијаспори и податaкa о извозницима из Ниша и околине;

– припремa прегледа инвестиционих потенцијала Града Ниша;

– достављање прегледа инвестиционих потенцијала и података о извозницима из Ниша и околине кроз базу алумниста;

– промоција делатности и активности Канцеларије за сарадњу са дијаспорoм Града Ниша и резултата пројекта.


Олимпијада еУправе (еОлимпијада)

Дирекција за електронску управу Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, уз подршку Факултета организационих наука Универзитета у Београду и Сталне конференцијe градова и општина (СКГО), организују „Олимпијаду еУправе“, у оквиру XVII IS DOS 2014 конференције „Информациони системи државних органа“. „Олимпијада еУправе“ је такмичење јединица локалних самоуправа у генерисању електронских услуга и обради електронских захтева преко националног портала „еУправа“ (www.euprava.gov.rs). Циљ овог пројекта јесте промоција електронске управе на локалном нивоу и повећање броја електронских услуга које се нуде грађанима и привредним субјектима.

Такмичењем се жели постићи да се што већи број грађана и њихових локалних самоуправа укључи у рад портала „еУправа“, да би се коришћењем електронских услуга постигла већа ефикасност и задовољство корисника. Такође, једноставност процеса генерисања услуга отвориће нови развојни циклус, не само портала „еУправа“, већ и других видова комуникације које пружа интернет. Током вишемесечног трајања „еОлимпијаде“, прати се број обрађених захтева путем www.euprava.gov.rs, а завршетак такмичења планиран је за пролеће 2015. године, када ће бити објављени резултати за све пријављене локалне самоуправе и прогласити победник на посебној свечаности. Град Ниш учествује у пројекту.


Да те цео свет разуме (Курс српског језика преко Скајпа)

Бесплатни тромесечни курс српског језика за дијаспору преко Скајпа је пројекат који спроводи Организација цивилног друштва „Проактив“ Ниш, са партнерима: Канцеларијом за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Филозофским факултетом Универзитета у Нишу. Пројекат има за циљ подизање свести опште јавности о учењу, употреби, значају и чувању српског језика и ћириличног писма, а намењен је омладини из дијаспоре, као и апсолвентима Департмана за српски језик Филозофског факултета у Нишу.

Пројектне активности: студенти Департмана за српски језик Филозофског факултета у Нишу и српска омладина из иностранства спроводе бесплатни тромесечни курс српског језика за дијаспору преко Скајпа. Након завршетка курса, полазници из дијаспоре ће добити сертификат о похађању курса нишког Филозофског факултета са наведеним одговарајућим нивоом знања. За ову прилику, предавачи, студенти Филозофског факултета, прошли су специјалну обуку из методике српског језика као завичајног. Њих у финалу пројекта „Да те цео свет разуме“ очекује потврда Факултета о стручном усавршавању и одговарајућа потврда Града Ниша o учешћу у пројекту.

За крај је планирана и завршна манифестација намењена широј локалној заједници, институцијама, установама и медијима, на којој ће учесници програма презентовати искуства и препоруке за даљи рад. Уговор о суфинансирању пројекта закључује Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије са ОЦД „Проактив“ Ниш. Управа учествује у суфинансирању реализације пројекта износом од 350.000 динара.


Очување језика, културе и идентитета и јачање положаја Срба у дијаспори

Пројектом који спроводи „Медиа и реформ центар“ Ниш, у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Филозофским факултетом у Нишу, предвиђа се организовање стручне конференције, на којој ће се наћи ствараоци из разних области који живе и раде у дијаспори. Конференција треба да допринесе ојачавању веза између колега у Србији и дијаспори.

Циљну групу обухваћену пројектним активностима чиниће учесници из дијаспоре и матице који ће бити одабрани путем конкурса. Сврха пројекта је успостављање сарадње и партнерства између појединаца и организација из Србије и дијаспоре. Планиране промотивне активности обухватаће радио и ТВ прилоге, текстове у дневној штампи, стручним часописима, гостовањима на локалним, регионалним и националним медијима, конференцијама за новинаре. У циљу информисања и постизања видљивости, планирана је информативна кампања која ће имати за циљ представљање саме конференције, али и позив ствараоцима из Србије и региона да у њој узму учешће. Пројекат подржава Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова са 500.000 динара.


loading
giuseppe zanotti scarpe giuseppe zanotti outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti scarpe italia outlet giuseppe zanotti scarpe italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti Pandora Australia Pandora Sale Pandora Charms Pandora Jewelry Pandora Charms Australia Pandora Ireland Pandora Ireland Pandora Charms Ireland Pandora Bracelets Ireland Pandora Ireland cheap ralph lauren ralph lauren cheap ralph lauren outlet ralph lauren australia ralph lauren outlet australia cheap ralph lauren polo Tiffany Sale Tiffany UK Cheap Tiffany Michael Kors UK Michael Kors Outlet Michael Kors Bags Michael Kors Outlet UK thomas sabo onlineshop thomas sabo online shop thomas sabo sale thomas sabo outlet http://www.kwindy.com/ Thomas Sabo Charms