Radivoje Petrikić – privredni potencijali Srbije

dijasporanis.com Radivoje Petrikic

Kako izgleda studentski život u Austriji? Šta je sve potrebno da bi se završio fakultet u Beču? Koje veštine i osobine treba da poseduje uspešan advokat? O tome smo iz prve ruke mogli da čujemo od pravnika Radivoja Petrikića, koji je završio doktorske studije u Beogradu i doktorske studije u Beču, a danas je predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma, koje okuplja preko 35 renomiranih preduzeća iz Austrije i Srbije.

„Mesec uspešnih Srba u Austriji“ završen je konferencijom održanoj u sredu, 27. aprila, u Kupina bioskopu. Predavač Radivoje Petrikić podelio je svoju priču o odlasku u Beč na studije prava, poteškoćama na koje je nailazio i o svojoj dosadašnjoj karijeri. Školovanje je započeo u Negotinu, osnovne i master studje završio je u Beogradu, dok je doktorske studije završio u Beču, a 2000. godine i u Beogradu. Trenutno radi na zaštiti prava Srbije na arbitraži u Parizu i tvrdi da mu je drago što na taj način može da štiti interes srpskih kompanija. Iako je danas veoma uspešan na polju privredne saradnje Austrije i Srbije, njegov početak bio je jako težak i dramatičan. Radivoje je bio jedan od najboljih studenata na Pravnom fakultetu u Beogradu, ali nije tečno govorio nemački jezik, već je bio upućen samo u njegove osnove. To mu je, kako tvrdi, predstavljalo najveći problem, ali je uspeo da ga savlada posvetivši dosta vremena učenju same gramatike i vokabulara nemačkog jezika. „Ukoliko ste dovoljno uporni i radni, rezultati ne izostaju!“ To je i sam dokazao. Njegov savet za sve one koji žele da studiraju u Austriji jeste da na vreme uče nemački jezik, težak je, ali može se savladati, a kasnije otvara vrata ka mnogim austrijskim firmama. Danas Austrija uz subvencije podstiče studente i organizuje kurseve nemačkog jezika, te je olakšano svim mladim ljudima koji imaju jaku volju da studiraju u Beču. Kako studiranje na nemačkom jeziku nije jedina mogućnost, Radivoje ističe da je engleski jezik apsolutni preduslov za uspeh i zato savetuje sve mlade ljude da, pre svega, nauče engleski jezik dovoljno dobro kako bi mogli nesmetano da studiraju. Prema rečima našeg predavača: „Svi direktori se bore za vredne i odgovorne ljude. Dovoljno je da ste predani, vredni i profesionalno lojalni, ne morate biti briljantni pravnici! Formula za uspeh sastoji se u tome da uložite sebe u to što radite, a dobar rad se uvek isplati!“ Na pitanje iz publike šta nedostaje Srbiji da bi napredovala u privrednom smislu, Radivoje je kao glavni adut naveo investicije i korišćenje potencijala dijaspore i izdvojio pravnu nesigurnost kao glavni problem koji Srbiju usporava u razvoju. Takođe, naveo je još i nefleksibilno obrazovanje, a samim tim i pad nivoa znanja i nesigurnu budućnost.

Za prijatnu atmosferu poslednje konferencije sa predavačem iz Austrije pobrinula se voditeljka Hristina Marković, mladi ambasador kulture. Sledećeg meseca, u ponedeljak, 9. maja počinje „Mesec uspešnih Srba u Francuskoj“ i sa nestrpljenjem očekujemo nove predavače.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za spoljne poslove, Upravi za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ambasadi Austrije u Beogradu, Ambasadi Švedske u Beogradu i Francuskom institututu u Nišu, koji su pružili veliku podršku i pomogli da se konferencije u okviru projekta „Kultura za znanje“ održe.

Izvor: http://www.dijaspora.gov.rs

loading