Konferencija „Očuvanje jezika, kulture i identiteta i jačanje položaja Srba u dijaspori“

Kancelarija za saradnju sa dijasporom Službe za poslove Gradonačelnika Grada Niša, Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu i „Media i reform centar“ Niš, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, pozivaju na učešće u konferenciji stvaralaca iz dijaspore i matice na temu:

„Očuvanje jezika, kulture i identiteta i jačanje položaja Srba u dijaspori“.

Konferencija će se održati od 15. do 17. maja 2015. godine u Nišu, a njen cilj je povećanje vidljivosti srpskih stvaralaca u dijaspori i jačanje njihovog položaja u zajednicama u kojima žive i rade, a takođe i stvaranje mehanizama za uspostavljanje institucionalne saradnje između pojedinaca i udruženja u dijaspori i Srbiji.

Konferencija će sadržati četiri panela:

1. Akademska saradnja između dijaspore i matice
2. Medijska slika u dijaspori
3. Doprinos udruženja građana i nevladinog sektora poboljšanju slike Srba u dijaspori
4. Istorija i kultura u književnosti na srpskom jeziku u dijaspori

Kriterijum za sve učesnike je bavljenje jednom od navedenih oblasti: umetničkim radom, akademskim radom, novinarstvom ili radom u okviru civilnog sektora, dok su dodatni kriterijumi za učesnike iz dijaspore:

1. život u dijaspori
2. aktivnost u srpskoj zajednici

Ovom prilikom, molimo udruženja u rasejanju da kandiduju predstavnike koji bi učestvovali u konferenciji.

Svim učesnicima biće obezbeđena ishrana, dok će učesnicima iz dijaspore biti obezbeđen i smeštaj. Učesnici će dobiti sertifikate Filozofskog Fakulteta u Nišu, kao i počasna priznanja Grada Niša za doprinos u jačanju položaja Srba u dijaspori.

Rok za prijavu je 15. mart 2015. godine, a svi zainteresovani treba da pošalju mejl sa informacijama o kandidatu i njegovom radu na dijaspora.ni@gmail.com.

Prijava za učesnike iz dijaspore
Prijava za učesnike iz Republike Srbije

Teme koje sadrže govor mržnje, diskriminacije i političke sadržaje neće biti uvažene. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Kancelariju za saradnju sa dijasporom Grada Niša na dijaspora.ni@gmail.com i putem telefona +381 18 520 509.

loading