Besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa – Projekat „Da te ceo svet razume“

Izvanredni rezultati prošlogodišnjeg kursa učenja srpske omladine u dijaspori maternjem jeziku korišćenjem Skajpa, stvorili su uslove za nastavak sprovođenja u delo ideje čiji su realizatori Kancelarija za saradnju sa dijasporom Službe za poslove Gradonačelnika Grada Niša, Filozofski fakultet Univerziteta u Nišu i OCD „Proaktiv“, uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

da-te-ceo-svet-razume

Pod geslom „Da te ceo svet razume“, 22. februara je završen konkurs raspisan polovinom januara za nove polaznike ovog kursa. Nakon toga, nastupio je odabir kandidata iz dijaspore, starosti između sedam i 30 godina, kao i predavača iz matice – studenata Departmana za srpski jezik Filozofskog fakuleta u Nišu, koji je ubrzo završen, te besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa može da počne. Iako je interesovanje naših ljudi iz svih krajeva sveta bilo izuzetno, naročito učesnika prošlog ciklusa predavanja koji je brojao 23 polaznika, odabrano je 35 učenika iz 11 zemalja. Od njih, 31 kandidat je rođen u inostranstvu, a četvoro preostalih u Srbiji.

U odnosu na prošlogodišnji kurs, motivi za prijavljivanje kandidata su slični. Razlog za apliciranje najvećeg broja odabranih proističe iz želje za upoznavanjem ili usavršavanjem maternjeg jezika, s obzirom na srpsko poreklo i potrebu za komunikacijom sa rodbinom i prijateljima iz Srbije. Informisanje o projektu bilo je najdelotvornije preko kanala Kancelarije i prijatelja i rodbine prijavljenih, zatim slede konzulati, ambasade i internet izdanja štampanih medija.

Mesto boravišta odabranih kandidata

da-te-ceo-svet-razume-tabela_lat

Mladost srpskog rasejanja će učiti pravila jezika zemlje svog porekla od 23. marta do 19. juna 2015. godine. Časovi će se održavati dva puta nedeljno u trajanju od 45 minuta, u unapred dogovorenim terminima, u skladu sa individualnim programom rada koji je kreiran na osnovu rezultata ulaznog testa o znanju srpskog jezika kandidata. Filozofski fakultet u Nišu i Kancelarija za saradnju sa dijasporom Grada Niša će voditi računa da časovi teku kvalitetno i predviđenom dinamikom. Nakon završetka kursa, polaznici iz dijaspore će dobiti sertifikat o pohađanju kursa niškog Filozofskog fakulteta sa navedenim odgovarajućim nivoom znanja.

Za ovu priliku, predavači, studenti Filozofskog fakulteta, prošli su specijalnu obuku iz metodike srpskog jezika kao zavičajnog. Njih u finalu projekta „Da te ceo svet razume“ očekuje potvrda Fakulteta o stručnom usavršavanju i odgovarajuća potvrda Grada Niša o učešću u projektu.

 

1-da-te-ceo-svet-razume-uprava     2-da-te-ceo-svet-razume-kzd     3-da-te-ceo-svet-razume-ff     4-da-te-ceo-svet-razume-proaktiv

 

loading