Besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa – 2014/2015. (Da te ceo svet razume)

Besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa – 2014/2015.

(Da te ceo svet razume)

Besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa je projekat koji sprovodi organizacija civilnog društva „Proaktiv“ Niš, sa partnerima, Kancelarijom za saradnju sa dijasporom Grada Niša i Filozofskim fakultetom u Nišu.

Projekat ima za cilj podizanje svesti opšte javnosti o učenju, upotrebi, značaju i čuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a namenjen je omladini iz dijaspore, kao i apsolventima Departmana za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu.

Projektne aktivnosti predviđaju da studenti Departmana za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu drže besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa. Nakon završetka kursa, polaznici iz dijaspore dobijaju sertifikat o pohađanju kursa Filozofskog fakulteta u Nišu sa navedenim odgovarajućim nivoom znanja. Studenti Filozofskog fakulteta slušaju specijalnu obuku iz metodike srpskog jezika kao zavičajnog i dobijaju potvrdu Fakulteta o stručnom usavršavanju. Nakon realizacije projekta studenti predavači dobijaju i potvrdu Grada Niša o učešću u projektu. Kruna projekta je završna manifestacija na kojoj se dodeljuju potvrde studentima i prezentuju iskustva i preporuke za dalji rad.

Nastava se održavala dva puta nedeljno tokom tri meseca, od marta do juna 2015. godine. Za ovaj kurs izabrano je 35 učenika iz dijaspore iz deset različitih zemalja: iz SAD, Grčke, Engleske, Nemačke, Mađarske, Italije, Austrije, Norveške, Danske  i Venecuele i 25 studenata predavača.

Projekat je podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije u iznosu od 350.000 dinara.

Period implementacije: 2014/2015.

loading