Besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa – 2013/2014.

Besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa – 2013/2014.

Besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa je projekat koji sprovodi organizacija civilnog društva „Proaktiv“ Niš, sa partnerima, Kancelarijom za saradnju sa dijasporom Grada Niša, Filozofskim fakultetom u Nišu u saradnji sa Kancelarijom za mlade Grada Niša.

Projekat ima za cilj podizanje svesti opšte javnosti o učenju, upotrebi, značaju i čuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a namenjen je omladini iz dijaspore, kao i apsolventima Departmana za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu.

Projektne aktivnosti predviđaju da studenti Departmana za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu drže besplatni tromesečni kurs srpskog jezika za dijasporu preko Skajpa. Nakon završetka kursa, polaznici iz dijaspore dobijaju sertifikat o pohađanju kursa Filozofskog fakulteta u Nišu sa navedenim odgovarajućim nivoom znanja. Studenti Filozofskog fakulteta slušaju specijalnu obuku iz metodike srpskog jezika kao zavičajnog i dobijaju potvrdu Fakulteta o stručnom usavršavanju. Nakon realizacije projekta studenti predavači dobijaju i potvrdu Grada Niša o učešću u projektu. Kruna projekta je završna manifestacija na kojoj se dodeljuju potvrde studentima i prezentuju iskustva i preporuke za dalji rad.

Nastava se održavala dva puta nedeljno tokom tri meseca, od septembra 2013. godine. Na ovaj kurs prijavilo se šezdesetak Srba iz dijaspore, a izabrano je 25 njih iz SAD, Grčke, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Mađarske, Kanade, Češke, Italije, Austrije, Španije, ali i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Projekat je podržala Kancelarija za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije.

Period implementacije: 2013/2014.

loading