О нама

Канцеларија за сарадњу са дијаспором je отворена 18. маја 2013. године у оквиру Службе за послове градоначелника Града Ниша, као пионирска канцеларија ове врсте у Србији, са задатком да по први пут оствари систематизовану сарадњу и умрежавање Града Ниша и Нишлија ван граница Србије, те да врати поверење припадника дијаспоре у матичну државу и побољша њихов и положај Срба у региону.

slide-Dijaspora

Под дијаспором се подразумевају држављани Републике Србије који живе ван граница матице, у емиграцији и региону (на територији Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Мађарске, Румуније и Албаније).

Сарадња наше Канцеларије са дијаспором обухвата: координацију пројеката и економску сарадњу, статусна питања и односе са јавношћу, стратешко планирање и истраживање, израду база података, информисање младих људи који желе да оду у иностранство, помоћ повратницима приликом интеграције, стварање услова за успостављање сарадње и укључивање дијаспоре у економски, привредни, културни, друштвени, образовни, научни, политички и спортски живот Ниша, као и допринос остваривању повољности за повратак припадника дијаспоре у Републику Србију.

Пружање подршке приликом регулисања статусних питања наших грађана у иностранству се огледа у административно-информативној помоћи при прибављању документације из локалне самоуправе, по принципу доделе личног асистента, пружању информација о раду градске администрације и државних институција, информација о држављанству, личним документима, здравственом и пензијском и инвалидском осигурању (ПИО) и др. Опширније на dijasporanis.com/statusna-pitanja.

Кроз пројекте, Канцеларија остварује партнерства са дијаспором и локалним институцијама у виду аплицирања на бројне конкурсе домаћих и иностраних донатора и имплементирања активности усмерених ка дијаспори и Нишлијама који су се вратили у родни град. Потенцијални инвеститори из дијаспоре могу у Канцеларији добити све потребне информације у вези могућности за инвестирање у Ниш. Опширније на dijasporanis.com/ekonomija.

Наша Канцеларија је кроз истраживања прва кренула у прикупљање и обраду података са терена о дијаспори, њеном значају и ставовима грађана Ниша о животу ван граница Србије, у циљу подизања нивоа свести и разбијања предрасуда код младих који желе да напусте матицу да би радили или студирали у иностранству, као и зарад оснаживања повратника. Резултати завршених и актуелних истраживања доступни су на нашем сајту: dijasporanis.com/istrazivanja.

Статистика

Према најновијим подацима, процењује се да у дијаспори и региону живи четири милиона грађана Србије.

У свету је регистровано седам хиљада наших доктора наука, незванично 20 хиљада.

У Србији живи 188 хиљада људи који су пензију стекли у иностранству. Преко њих се остварује годишњи прилив од 511 милиона евра.

Годишње, од држављана Републике Србије се оствари прилив од пет милијарди евра, што је 700 евра по глави становника.

Мишљење грађана Ниша о најважнијем задатку Канцеларије (децембар 2013)

• 41% – успостављање сарадње на пољу образовања, културе и спорта
• 28,4% – успостављање економске сарадње
• 22,1% – пружање административно-информативне помоћи припадницима дијаспоре
• 8,3% – пружање помоћи и решавање проблема у процесу прибављања документације

Уколико имате додатних питања, предлог(е) и за неке друге видове сарадње, или било какав савет или сугестију, контактирајте нас. Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење.

Име и презиме:*

Адреса е-поште:*

Место рођења:*

Место тренутног боравка:*

Образовни ниво:

Назив универзитета (уколико још увек студирате):

Назив студијске групе:

Ниво студија:

Посао који тренутно обављате:

Назив фирме у којој сте тренутно запослени:

Ваша питања, предлози, савети, сугестије: *

* поља означена звездицом су обавезна

loading
giuseppe zanotti scarpe giuseppe zanotti outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti scarpe italia outlet giuseppe zanotti scarpe italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti Pandora Australia Pandora Sale Pandora Charms Pandora Jewelry Pandora Charms Australia Pandora Ireland Pandora Ireland Pandora Charms Ireland Pandora Bracelets Ireland Pandora Ireland cheap ralph lauren ralph lauren cheap ralph lauren outlet ralph lauren australia ralph lauren outlet australia cheap ralph lauren polo Tiffany Sale Tiffany UK Cheap Tiffany Michael Kors UK Michael Kors Outlet Michael Kors Bags Michael Kors Outlet UK thomas sabo onlineshop thomas sabo online shop thomas sabo sale thomas sabo outlet http://www.kwindy.com/ Thomas Sabo Charms