Јавни позив за национална признања

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону упутило је ЈАВНИ ПОЗИВ за подношење предлога за доделу националних признања за изузетан допринос, резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе Срба у региону. Рок за достављање предлога за национална признања је отворен до 11. маја 2016. године.

dijasporanis.com - javni poziv

Национална признања из области односа матичне државе дијаспоре и Срба у региону су:

1.  Награда „Мајка Србија“ – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области остваривања сарадње и јачања веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону

2. Награда „Слободан Јовановић“  у области политике – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области политике и својим активностима деловањем доприноси: – јачању међународног угледа Републике Србије, дијаспоре и Срба у региону; – промоцији Републике Србије у свету и афирмацији њених интереса; – побољшању положаја и права припадника дијаспоре и Срба у региону.

3. Награда „Михајло Пупин“  у области информационо-комуникационих технологија – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области информационо- комуникационих технологија и својим активним деловањем доприноси: – истицању учешћа припадника дијаспоре и Срба у региону у даљем развоју светске технологије; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у области информационо-комуникационих технологија у Републици Србији.

4. Награда „Никола Тесла“  у области науке и проналазаштва – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области науке и проналазаштва, и својим активним деловањем доприноси: – промоцији научних достигнућа и проналазаштва припадника дијаспоре и Срба у региону у свету; – афирмацији и омогућавању примене савремених светских научних достигнућа у Републици Србији.

5. Награда „Доситеј Обрадовић“  у области образовања – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области образовања и својим активним деловањем доприноси: – очувања културног, етничког, историјског и верског идентитета припадника дијаспоре и Срба у региону; – остваривању културне, просветне и научне сарадње дијаспоре и Срба у региону са Републиком Србијом.

6. Награда „Вук Караџић“  у области очувања српског језика и ћириличног писма – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области очувања српског језика и ћириличког писма и својим активним деловањем доприноси: – употреби, учењу, чувању и неговању српског језика и ћириличког писма међу припадницима дијаспоре и међу Србима у региону.

7. Награда „Милош Црњански“ у области књижевности – припаднику дијаспоре или Срба у региону који је дао изузетан допринос, постигао резултате и заслуге у области књижевности и својим активним деловањем доприноси: – афирмацији савремене српске књижевности у свету.

Предлог за доделу националног признања могу да поднесу: организације дијаспоре и организације Срба у региону, удружења чије су делатности или део делатности усмерене на област за коју се предлаже додела националног признања,  дипломатско-конзуларна представништва Републике Србије и  цркве и верске заједнице.

Текст јавног позива преузмите ОВДЕ.

Подносиоци предлога треба да доставе Министарству спољних послова – Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: предлог за доделу националног признања, на прописаном обрасцу Управе за сарадњу сдијаспором и Србима у региону,  образложење са биографијом и референцама предложеног кандидата, са довољно чињеница за одлучивање и оцену вредности доприноса, резултата и заслуга. Подносиоци предлога могу да предложе највише по једног кандидата за доделу националног признања у свакој категорији. За избор појединаца којима ће бити додељена национална признања биће формирана стручна комисија посебним решењем министра . Комисија задржава право да не додели награду уколико оцени да ниједан предложени кандидат у тој категорији не испуњава потребне критеријуме.  Учесници јавног позива су обавезни да предлог доставе поштом, најкасније до 11. маја 2016. године, на адресу:  Министарство спољних послова –Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, 11000 Београд, Васе Чарапића 20 , са назнаком: „јавни позив за доделу националних признања“.

Образац за пријаву предлога за добитнике националних признања преузмите ОВДЕ

Извор: http://dijasporanavezi.rs

loading
giuseppe zanotti scarpe giuseppe zanotti outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti scarpe italia outlet giuseppe zanotti scarpe italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti Pandora Australia Pandora Sale Pandora Charms Pandora Jewelry Pandora Charms Australia Pandora Ireland Pandora Ireland Pandora Charms Ireland Pandora Bracelets Ireland Pandora Ireland cheap ralph lauren ralph lauren cheap ralph lauren outlet ralph lauren australia ralph lauren outlet australia cheap ralph lauren polo Tiffany Sale Tiffany UK Cheap Tiffany Michael Kors UK Michael Kors Outlet Michael Kors Bags Michael Kors Outlet UK thomas sabo onlineshop thomas sabo online shop thomas sabo sale thomas sabo outlet http://www.kwindy.com/ Thomas Sabo Charms