ДИЈАСПОРА ПРЕЗАДОВОЉНА ЧАСОВИМА СРПСКОГ ЈЕЗИКА

Skype

У оквиру пројекта Да те цео свет разуме 03- тромесечног бесплатног курса српског језика за децу и омладину из дијаспоре преко Скајпа, директно је укључено 28 младих из 9 земаља света. Преносимо утиске  родитеља Д.П.Р. из Велике Британије, чија деца ове године похађају курс српског језика преко Скајпа:

Драги организатори часова српског језика,

 

Први часови су одржани….пишем Вам са задивљеношћу и захвалношћу од срца.

 

Професори су заиста сјајни педагози и предавачи. Обоје су почели рад са мојом децом  толико предано, да су она одушевљена и већ их обожавају. Припреме за час су одличне, могле би одмах у уџбеник да уђу као егземпларне. Концентрација ученика је висока, јер је материја занимљива и начин подучавања озбиљан, пријатељски и веома пријатан. Текстови и примери су таман мало тежи, да деца морају да се потруде и да уче. Ни случајно нису претешки, а ни прелаки. Већ се види разноврсност у граматици, књижевности, обичајима и познавању нашег народа и Србије.

Моја деца су одувек учила српски, али уз тату из Ирске, често се у кући прича енглески. Тата се одувек трудио да научи сваку српску реч и труди се да се деци често обрати на српском. Ја сам се од њиховог рођења борила да ми се никада не обрате на туђем језику, ако имамо госте, извиним се и кажем, ја морам са својом децом само на српском да причам, иако можда није пристојно. Свако је то разумео, нико није замерио. Деци сам од најранијих дана цртала сличице уз наша азбучна слова, окачена уз њихов креветац. Читали смо, причали, писали ћирилицу. Мислим да се то види, кад дођемо у Србију, рођаци и пријатељи кажу, они као да расту у Србији, деца знају да играју наша народна кола, знају наше црквене песме, често се људи чуде како успевају да знају толико, окружени туђим језиком скоро по цео дан. Ово пишем као охрабрење родитељима који се деци обраћају на страном језику, а знам да их то боли. Само говорите природно својим језиком, будите нежни али упорни. Немојте да мислите да је важније шта ће мислити неко ко је тренутно поред вас, а не говори српски. Нема блискије везе за дете од везе са Вама, родитељима. Та веза је најлепша кад се одржава на матерњем језику, на српском. Не може да се тепа на страном језику. Кад дете научи нову реч на страном језику, одмах реците како се то каже на српском. Нека то буде језик који деца осећају као свој. Није тешко. Мада уз мали број говорника, сигурно да је ограничен и речник и реченична конструкција, тако да кад се укључе предавачи великог срца и знања, као Н. и М., заиста се хода великим корацима. Наравно, стечено знање мора и да се одржава, што постаје све теже како расту обавезе у енглеској школи, велики број и тежина испита, као и бројни захтеви школа.

Хвала Вам свима који сте организовали и спровели ову племениту акцију. 

Од срца,

Мама Д.”

Град Ниш по трећи пут реализује пројекат „ДА ТЕ ЦЕО СВЕТ РАЗУМЕ 03”  у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Нишу и ОЦД Проактив. Реализација пројектних активности финансира се средствима Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије.

loading
giuseppe zanotti scarpe giuseppe zanotti outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti scarpe italia outlet giuseppe zanotti scarpe italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti Pandora Australia Pandora Sale Pandora Charms Pandora Jewelry Pandora Charms Australia Pandora Ireland Pandora Ireland Pandora Charms Ireland Pandora Bracelets Ireland Pandora Ireland cheap ralph lauren ralph lauren cheap ralph lauren outlet ralph lauren australia ralph lauren outlet australia cheap ralph lauren polo Tiffany Sale Tiffany UK Cheap Tiffany Michael Kors UK Michael Kors Outlet Michael Kors Bags Michael Kors Outlet UK thomas sabo onlineshop thomas sabo online shop thomas sabo sale thomas sabo outlet http://www.kwindy.com/ Thomas Sabo Charms