Балканска браћа

Пише: Дарко Јањевић

Колико човека промени живот у страној земљи? Одговор је: прилично. Навикнете да псујете на другом језику, да пијете нове врсте пива, и да се, што је у Немачкој нормална ствар, поздрављате са непознатим особама приликом изласка из лифта. Доминантна култура утиче на вас на хиљаду суптилних начина. На пример, уколико се стално крећете међу људима који се понашају хладно и затворено, и ви ћете постати помало уштогљени. Да ли то значи да сте приморани да се понашате као Немац, мислите као Немац и да се дружите искључиво са Немцима? Ни у ком случају.

Са вама у Немачкој живе и припадници стотина других култура, других народа и језика. Неки од њих су из истог града као и ви, неки су дошли са супротне стране света, али све вас повезује то што сте сви „ауслендери“, странци. Емигранти су као група незамисливо разноврсни. Разликују се по примањима, квалификацијама, знању немачког… А истовремено, упућени су једни на друге, управо због тога што је свако од њих другачији и у одређеној мери изван друштва и доминантне културе.

У Немачкој сам стекао пријатеље из Србије, Албаније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Португалије, Италије, Бразила, Индије, Русије, Авганистана и из још ко зна колико других земаља. Наравно, дружим се и са Немцима, али да бисте се зближили са Немцем, довољно да са њим можете да одете на пиво, потребан је велики труд. Прво, они живе у сопственој земљи и већ имају своје друштво; друго, њихова култура прописује да се људи дуго држе на дистанци; треће, навикли су да са пријатлељима комуницирају на сопственом језику, који је вама стран. Зато вам је неупоредиво лакше да склапате пријатељства са људима који су дошљаци, као и ви, и да са њима комуницирате на енглеском или, још боље, на званично упокојеном српскохрватском језику.

Тамо напољу, најбољи пријатељи су некако увек они за које сте цео живот слушали (можда од оног тече који је био на ратишту, или од бабе која је превише гледала телевизију) „да су вековни непријатељи вашег народа“. Када сусретнете људе из бивше Југославије, схватите да са њима не делите само језик, него и значајне сегменте културе и историје. А још када одете у провод са друштвом из Загреба или Сарајева, осећате се као да сте међу родбином. Наравно, за таква пријатељства је неопходно и мало такта. Увек има будала свих боја и застава, па ћете можда наићи и на људе којима је јако важно да са вама продискутују о неком кључном историјском питању, нарочито након четвртог пива. Ипак, то су изузеци. Већина њих је свесна да смо сви у школама учили сопствене верзије историје и да смо исте догађаје видели са различитих страна.

Мало је компликованије, ако су у питању радознали западњаци којима је вероватно занимљиво да са егзотичним Балканцима покрећу теме ратова, сиромаштва и прогона, и о којима наравно већ све знају. Мени се, на пример, десило да је један Шпанац по сваку цену хтео да сазна зашто се дружим са девојком из Приштине, па је испитивао и мене њу о рату, о етничкој мржњи, насиљу и независном Косову, све док нисам пожелео да га гађам „колачићем судбине“ из кинеског ресторана у којем смо седели. Са друге стране, баш таква искуства су највреднија – тек у тренутку судара са другачијим културним нормама постајете свесни својих. Тако откривате оно најбоље, али и оно најгоре што сте из своје земље донели. Тек са људима који се разликују од вас, знате шта у себи можете променити.

Чешки књижевник Милан Кундера каже да „живети у туђини значи кретати се у празном простору високо изнад земље без заштитне мреже која човеку осигурава његова властита земља, у којој има породицу, колеге и пријатеље, где се лако може споразумети са сваким на језику који зна из детињства.“ И то је тачно – тешко је наћи ново друштво и у свом комшилуку, а камоли у земљи коју не познајеш и чији језик још увек замуцкујеш. У сваком случају, ако сте отвореног ума и верујете у људе, пријатељи ће доћи.

Уколико сте са Балкана, посао је већ упола готов. Још када бисмо и код куће били тако сложни…

 

Претходни пост истог аутора:
Немачка – мит и стварност

Новиjи пост истог аутора:
Верујете ли у живот после краја смене?

loading
giuseppe zanotti scarpe giuseppe zanotti outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti scarpe italia outlet giuseppe zanotti scarpe italia giuseppe zanotti scarpe outlet giuseppe zanotti italia giuseppe zanotti Pandora Australia Pandora Sale Pandora Charms Pandora Jewelry Pandora Charms Australia Pandora Ireland Pandora Ireland Pandora Charms Ireland Pandora Bracelets Ireland Pandora Ireland cheap ralph lauren ralph lauren cheap ralph lauren outlet ralph lauren australia ralph lauren outlet australia cheap ralph lauren polo Tiffany Sale Tiffany UK Cheap Tiffany Michael Kors UK Michael Kors Outlet Michael Kors Bags Michael Kors Outlet UK thomas sabo onlineshop thomas sabo online shop thomas sabo sale thomas sabo outlet http://www.kwindy.com/ Thomas Sabo Charms